Kako mi je Bownova terapija pomagala pri (ne)plodnosti?

Velikokrat se vprašam, kako lahko pomagam nekomu, če začutim seveda, da potrebuje (mojo) pomoč. Sedaj je minilo leto in pol, kar sem zaključila izobraževanje bownove terapije (v nadaljevanju BT), mnogim ljudem še precej neznana oblika terapija, pa vendar tako zelo čudežna. Zato sem se odločila, da z vami podelim svojo lastno izkušnjo.

Stik z Bownovo terapijo

Nekje na pragu poletja sem preko sošolke prišla v stik z Bownovo terapijo, ki me je prevzela s svojo nežnostjo, subtilnostjo in hkrati drugačnostjo. Princip delovanja Bownove terapije sem objavila že v eni izmed prejšnjih objav. Zaradi te izkušnje sem se odločila, da se tudi sama udeležim izobraževanja za bownovega terapevta. V tem istem obdobju sem obiskala dr. Toljan v Zagrebu, ki mi je odčitala mojo hormonsko sliko.  

Bila je brezhibna. Vse težave, ki sem jih naštevala je pripisala načinu prehranjevanja – namreč dolga leta sem bila vegetarijanka. Predlagala mi je, da iz svojih prehranjevalnih navad izključim gluten, mlečne izdelke in najbolj pomembno SLADKOR. Spomnim se občutkov, ko sem tisti dan jedla svojega poslednjega Machota (sladoled moje mladosti). Nič, sem si rekla, to je TO – če ne poskusiš, ne veš.nekako zavestno odločila, da je čas za naraščaj. 

 

Naj omenim, da sem sama imela zadnja leta kar nekaj ginekoloških težav – med drugim mi je bila postavljena diagnoza endometrioze, za katero je bil predviden operativni poseg. Kljub nagovoru zdravnice sem z operacijo odlašala. Nekako nisem čutila miru, ko sem pomislila nanjo. Podala sem se na pot samoraziskovanja, ki je vse prej kot prijetna. Bilo je ogromno vzponov in padcev, soočanj, spoznanj … pa vendar je moja maternica še vedno ostajala prazna.Torej v mesecu septembru sem začela z izobraževanjem BT in modificiranim načinom prehranjevanja.  

Naporni prvi tedni

Naj povem, da so bili prvi tedni resnično naporni, sploh kar zadeva sladkor. Tekom izobraževanja smo udeleženci medsebojno izvajali bownove posege/terapije pod budnim očesom naših inštruktoric.Mesec oktober je bil zame sila naporen, ker sem poleg službe v popoldanskem času opravljala praktikum v sklopu študija fizioterapije. Kljub temu, sem bila dosledna pri prehrani in vajah BT. Spomnim se nedeljskega izleta na Vršič (24 konkretnih ovinkov). Vožnja mi je bila odveč, pojavila se je slabost med vožnjo, ki je nikdar nisem imela. 

Potem pa je sledil obisk …

Zatem je v mesecu novembru sledil obisk sorodnikov v Srbiji, vožnje cca 600 km v eno smer. Slabost je bila še vedno prisotna. Postala pa sem znatno bolj občutljiva na vonjave in utrujena do onemoglosti. Samo spala bi. Vse skupaj sem pripisala ritmu prejšnjega meseca, ki je bil divji. Moja menstruacija je sicer bila na mesečnem sporedu, vendar nikoli točna, tako da se s tem nisem obremenjevala. Ampak počutje mi je bilo tuje in hkrati nemogoča misel, da sem svoje telo tako šokirala z drugim načinom prehranjevanja, saj je bilo dobronamerno, mar ne? Ko sem potovala v svoje misli in občutke, sem si rekla, da nekaj je drugače. Toda kaj? Prišel je tisti petek, ko sem šla v lekarno, kupila test za nosečnost in folno kislino. Menda jo je priporočljivo jemati tudi pred nosečnostjo. In presenečenje – test je bil pozitiven.

Čustveno intenzivno obdobje

Nedojemljiv in čustveno nabit trenutek. Novico sem morala podeliti tudi na izobraževanju, saj je nekaj posegov, ki se prevetntivno ne izvajajo tekom nosečnosti. Inštruktorici nista bili nič kaj presenečeni, namreč  v tem obdobju smo ravno jemali in izvajali posege, ki pomagajo pri zanositvi. Tako da iskreno verjamem, da sem z razlogom udeležila ravno tega izobraževanja in v tistem času tudi spremenila način prehranjevanja. Danes sem ponosna in neskončno hvaležna mama skoraj 1. leto staremu sinčku. Drage moje dame. Iz srca vas nagovarjam in pozivam, da si poiščete ustrezno kvalificiranega bownovega terapevta in se prepustite čudoviti senzaciji terapij. 

Kaj se dejansko lahko doseže z Bownovo terapijo pri (ne) plodnosti? 

O samem principu delovanja BT si lahko preberete tu. Dejstvo je, da ni popolne zagotovitve za uspešno zanositev, ampak je pa ena izmed možnosti. Ljudje smo v stalnem pogonu, “na preži” – v akciji. Na ta način je aktiviran naš simpatikus. BT za plodnost lahko izboljša delovanje parasimpatičnega živčnega sistema in tako poveča možnost zanositve. Pri Bownovi terapiji se klienti sprostijo tekom terapije in na ta način uravnotežijo svoj parasimpatični živčni sistem. Bownova terapija daje telesu inforamacije o svojem lastnem sistemu in vaše telo odgovarja. Gre za proces samozdravljenja. V tem procesu ni priporočljiva kombinacija z ostalimi terapijami, saj bi kakršnikoli posegi v telo zmotili primarni namen. Po izkušnjah in posvetu z inštruktorico pa je dobrodošla kot podporna terapija, Bachova cvetna terapija.

Z ljubeznijo,

Bojana, dipl.fth

PS:
Za kakršnekoli informacije ali če imate vprašanje zame, mi pišite na mail: bojana@zavod-terapevtika.si

Obvezno izpolnite polja označena z *

*

*

Prišlo je do napake. Prosim, poskusite znova.

M o r e   i n f o